Majoritatea oamenilor, cand se gandesc la shadow, se gandesc la o persoana care umbla dupa copil in cadrul academic si se asigura ca acesta sa nu faca probleme sau nu pateasca ceva, asemenea unui gardian. Insa a fi Shadow inseamna mult mai mult de atat. Dincolo de a-l ajuta pe copil sa se concentreze si organizeze pentru activitatile scolare, shadow-ul il ajuta sa devina independent într-un cadru social structurat.
Este foarte important ca, inaintea integrarii in colectivitate, sa fie cunoscute limitările si resursele copilului si sa i se recunoasca particularitatile, pentru ca fiecare copil este unic. Shadow-ul trebuie sa-l cunoasca si sa-l inteleaga pe copil, sa stie ce il motiveaza, ce il calmeaza, ce il agita, ce il incarca de energie, ce il face sa fie atent, etc. Shadow-ul de asemenea trebuie sa fie un bun observator al copilului in mediul social, sa noteze aspecte importante si sa comunice echipei de terapeuti cele observate, pentru a gasi împreuna solutiile necesare adaptarii in societate. Shadow-ul face parte din echipa terapeutica din jurul copilului.
Principalele obiective pe care le are “o umbra” sunt de a ajuta copilul în sarcinile sale scolare/academice, dezvoltarea abilitatilor sociale si cresterea independentei, ghidandu-i atentia catre educator/profesor si ajutandu-l sa acceseze cat mai bine activitatile scolare.
De aceea ne asumam sa gasim insotitorul potrivit fiecarui copil în parte. De aceea dorim sa schimbam perceptia asupra a ceea ce inseamna shadow si sa insuflam dorinta de a fii parte din acest parcurs frumos de dobandire a independentei unui copil.