Un aspect ignorat de cele mai multe ori, dar extrem de important, este sanatatea mintala a parintilor si bunicilor ingrijitori. Studiile efectuate in ultimii 10 ani au indicat faptul că peste 70% dintre parintii copiilor cu autism au un nivel al stresului extrem de crescut, prezinta o anxietatea crescuta, iar peste 30% au fost identificati ca avand tendințe depresive. Dincolo de stresul determinat de conditia copilului, mai sunt si alti factori care pot contribui de-a lungul timpului la aparitia anxietatii, depresiei parintilor, cum ar fi: greutatea resimtita a responsabilitatii, dificultatile de cuplu, anularea propriilor nevoi, izolarea sociala, sentimentul de inadecvare, sentimentul de vinovatie, lipsa rolului social – productiv.
Noi, cei care am pus bazele ASPERA si suntem aici, stim de inseamna sa fii parinte in situatia asta. Stim si cat de importanti sunt parintii pentru copil si dorim sa ii ajutam sa se ajute pe sine si implicit sa isi ajute copiii.
Recomandam participarea saptamanala la sedinte individuale de psihoterapie parintilor care simt ca paharul lor este plin, celor care se simt obositi sau au nevoie de sprijin in suferinta lor psihica si sufleteasca.
Vrem sa putem fi alături de parintii luptatori pentru ca stim ca Impreuna suntem mai puternici!