Familia ramane locul in care copilul isi are radacinile pentru intreaga perioada a vietii lui. De aceea consideram ca familia este baza solida pe care copilul se va sprijini si de unde se va hrani pe tot parcursul dezvoltarii sale. Dizabilitatea nu afecteaza doar copilul, ci intreaga sa familie, prin perturbarea echilibrului existent la nivel relational sau personal al fiecarui membru al familiei. Mentinerea unei dinamici sanatoase intre membrii familiei presupune asigurarea unui context de viata potrivit copilului.
Psihoterapia este o abordare umanista, individualizata si centrata pe rezolvarea suferintelor individului, familiei, cuplului. In cazul familiei, procesul terapeutic presupune armonizarea relatiilor intre membrii acesteia. Se urmareste reechilibrarea interactiunii dintre ei, cresterea calitatii relatiilor dintre acestia si se raporteaza la stadiile de dezvoltare si functionare a familiei. Se incurajeaza comunicarea asertiva, consilierea privind adaptarea functionarii familiei la contextul datorat specificitatii tulburarii copilului, promovarea relatiilor sanatoase intre parinti si copiii tipici si atipici, stabilirea limitelor personale si dezvoltarea empatiei.
Procesul terapeutic presupune sustinerea si insotirea familiei pe tot parcursul intampinarii dificultatilor si dupa aceasta. Este demonstrat faptul ca o interventie terapeutica de familie faciliteaza un mediu fara stresori pentru copil, scade probabilitatea ca familia sa se destrame mai ales in cazul familiilor cu copii cu nevoi speciale, unde incidenta separarilor este de 90%, si creste calitatea vietii întregii familii.